Nr. 1, 12 iunie
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANALITICE

de Marian CĂLBOREAN, Filosofie - București, an IV, mc@filos.ro

 

      Dacă nu știți ce este filosofia analitică, ar trebui să citiți pagina 19. Oricum, acele răspunsuri par să indice că nici studenții la Filosofie nu știu foarte exact ce este filosofia analitică. Concluzie total neanalitică, după părerea noastră. Deci, mai bine vă întoarceți la clasici și citiți Bertrand Russell, "History of Western Philosophy", o carte extraordinar de clară cu speranțe extraordinar de neîmplinite; deși Russell pare să o promită în carte, filosofia analitică nu a ajuns să includă sau să rezolve marile problematici filosofice, deși încă avansează în acea direcție.
Citind cele două interviuri alăturate (Michael Detlefsen și Kit Fine), veți vedea cu ce se ocupă acești oameni, aparent normali, atunci când sunt filosofi analitici. Ei publică anual articole în reviste științifice, lucrează la întemeierea unor noi logici și rafinarea celor vechi, urmăresc țelul adevărului mai curând decât cel al sensului vieții, se grupează în școli sau curente, cu dezbateri urmărite de zeci de mii de cercetători. Puteți buchisi și rezumatele comprimate ale celor 9 contribuții din cadrul Colocviului, la pagina 10.
Colocviul de filosofie analitică din București este, de la prima ediție, unul dintre singurele evenimente din România în care cercetători bine-cunoscuți din alte țări vin la București pentru a-și expune ultimele lucrări și discuta de la egal la egal cu participanții români. În engleză, bineînțeles. Nagel, Lehrer, Dennet, Fine sunt filosofi celebri, cu efect asupra lumii științifice și, în lumea analitică, le sunt dedicate colocvii sau conferințe specializate.
Nu în ultimul rând, nu doar filosofii români beneficiază de succesul Colocviului. Aproape anual, Sinaia primește noi vizitatori care îi hrănesc imaginea de simbol turistic național. Apoi, studenții și non-studenții informați au asistat la întregul Colocviu, au pus întrebări și au acaparat filosofii în pauze; doi colegi se pot lăuda că au încercat să-l convingă 15 minute pe Kit Fine că paradoxurile, fiind paradoxuri, nu pot fi rezolvate. În sfârșit, nu știm dacă sunt adevărate glumele despre cum stau toți universitarii americani în casă pe 31 decembrie, pentru a-și face programul de plimbări pentru tot anul următor, dar este foarte bine că este așa.

 

comenteaza acest articol pe Forum

 

  Index Contact Numere anterioare Despre revista  
      Copyright FILOS © 2006   Toate drepturile rezervate        Webdesign by Lavinia