Catedrala sau bazarul
de Lavinia MARIN, Filosofie - București, an IV,
lavinia@filos.ro
Într-un eseu devenit deja celebru "Catedrala sau bazarul" (1996), Eric Steven Raymond teoretizează o strategie de programare care a avut succes în dezvoltarea sistemului de operare Linux și a creat de fapt lumea Open-Source.
Catedrala și bazarul pleacă de la o problemă de inginerie software: cum construiești un program? Fie pornești de la 0, folosești o echipă de specialiști foarte buni dar faci programul închis, urmând ca dezvoltările și corecturile să le facă tot ei în viitor - sistemul acesta semănând cu construcția unei catedrale, fie faci doar un nucleu și îi dai drumul în lume, lăsând tuturor posibilitatea să modifice codul și așteptând de la ei îmbunătățiri - strategia "bazarului".
Ideea principală din spatele strategiei bazarului este că mai mulți ochi văd mai bine, utilizatorii vor găsi mai repede defectele programului și vor căuta să le repare în funcție de interesele lor specifice. Nici o echipă de specialiști care stau și testează programul nu se pot gândi la toate utilizările posibile ale programului lor.
Apoi, defectele unui program sunt de obicei superficiale, ele ar putea fi reparate de un utilizator obișnuit cu relativ puține cunoștințe de programare. Programele gândite pe sistemul bazarului au mai multe șanse de supraviețuire pentru că modificările mici și dese seamănă cu un fel de proces evoluționist de adaptare zilnică.
Pare într-adevăr că disputa între cele două strategii de inginerie software oglindește disputa evoluționism-creaționism din biologie: un sigur creator omniscient care prevede totul sau o mulțime de situații concrete care modelează specific structura software-ului? Raymond optează decis pentru
a doua variantă fără să uite că toate nucleele programelor open-source au avut nevoie de creatori aproape geniali (ex: Richard Stallman). Și aici poate că se vede diferența cea mai mare: între un creator care are curajul să își lase opera pe mâna altora sau unul care vrea să finiseze el totul. E o diferență de opțiune morală. În fond, geniul nu stă în detalii.
comenteaza
acest articol
pe Forum